torstai 11. helmikuuta 2016

Pari sanaa tunnuslukuanalyysistä

Yksi sijoitusstrategiani kulmakivistä on arvioida yhtiöiden tasoa tiettyjen tunnuslukujen perusteella. Näistä lisää löytyy strategia-sivulta, joten en ala niistä sen enempää selittämään. Yksi asia, mikä kuitenkin jää tunnuslukuanalyysiin perustuvassa keskustelussa usein vähemmälle huomiolle on tähän liittyvät ongelmat. Moni sijoittaja sortuu ajattelutapaan, jonka mukaan yritys on hyvä sijoituskohde täytettyään tietyt numerotiedolliset kriteerit. Tällainen "Kvantitatiivinen sijoitusstrategia" voi suuressa mittakaavassa ja lyhyellä salkkukierrolla osaavan ihmisen toimesta tuottaa hyviä tuloksia. Piensijoittajan kannalta tällaisen toteuttaminen tehokkaasti on kuitenkin minun mielestäni mahdotonta. Siksi olen itse ottanut mukaan strategiaani myös laadullisia tekijöitä, joilla pyrin arvioimaan yrityksen tulevaisuutta ja ennenkaikkea näiden käyttämieni tunnuslukujen kehitystä.

Tutkiessa yrityksen sen hetkisiä tunnuslukuja on hyvä ottaa huomioon tiettyjä seikkoja: .

  • Tunnusluvut kuvaavat yrityksen sen hetkistä tai historiallista talouden tilaa. Hyvät tunnusluvut nyt eivät ole tae sille, että yrityksen talous on kunnossa myös tulevaisuudessa. 
  • Ennen tunnuslukuja, tutki menneitä tavoitteita, niiden toteutumista ja mitä asioita yritys teki näiden tavoitteiden eteen. Tätä varten on otettava vuosiraportit kauniiseen käteen ja luettava. Mitä asioita yritys korostaa vuodesta toiseen? Onko jotain sellaisia asioita jäänyt pois, mitkä ennen nousivat esille joka vuosi? On hyvä hahmottaa mitä asioita yritys on pyrkinyt tekemään esimerkiksi tuotannollisille kustanuksille tai velalle ja sitten tutkia miten nämä ovat muuttaneet yrityksen taloudellista tilaa tunnuslukujen valossa. Vaikka historian perusteella ei voida ennustaa, että asiat menisivät yhtä hyvin tulevaisuudessa kuin menneisyydessä, on historia erinomainen paikka aloittaa tutkimaan yrityksen omaa näkemystä siitä miten yritystä kuuluu kasvattaa ja miten tämä näkemys on tuottanut tulosta. 

  • Miten yritys on selvinnyt edellisestä talouskriisistä. Hyvinä aikoina kaikki tekee hyvää tulosta, kun taas huonoina aikoina vain älykkäät ja vahvan kilpailuedun omaavat yritykset selviytyvät kunnialla verrattuna kilpailijoihin.

  • Tutki tavoitteita nyt. Hyvien tunnuslukujen taustalla on loppujen lopuksi käytännön asiat: Mikä on yrityksen kasvustrategia? Mistä on luovuttu ja mitä on tullut lisää? Investoidaanko velalla vai voitoilla? Mikä on sijoitetun pääoman tuottovaatimus? Miten menneet yritysostot ovat tuottaneet ja mikä on näkemys yritysostoihin tulevaisuudessa? 

Loppujen lopuksi sijoittajana minua kiinnostaa enemmän se, miten esimerkiksi oman pääoman tuotto ja velan suhde omaan pääomaan saadaa pidettyä erinomaisena myös tulevaisuudessa. Näiden arviointia varten tarvitsee oikeasti pureutua syvälle siihen, mitä yritys käytännössä tekee. Hyvät tunnusluvut ovat ainoastaan merkki siitä, että asioita on tehty hyvin. Hyvä strategia yhdistettynä tuottavaan bisnekseen jolla on ainutlaatuisia kilpailuetuja on merkki siitä, että asioita tehdään hyvin myös tulevaisuudessa. Pelkkiin tunnuslukuihin perustuva sijoittaminen on käytännössä yrityksen nimen alkukirjaimeen perustuvan sijoittamisen seksikkäämpi muoto.


PS. Vaurastu kuin Warren Buffet-kirjan kirjoittajalta Mika Hyttiseltä on tulossa uusi kirja, Luovu ajoittamisesta - tuplaa tuottosi. Voit varata kirjan ennakkoon jo ennen julkaisua ja saada 12% alennuksen: Osta Luovu ajoittamisesta - Tuplaa tuottosi täältä. Oman kokemukseni aikaisemmasta kirjasta voit lukea Täältä.

4 kommenttia:

  1. Kiitos. Hyvä kirjoitus ja hyviä pohdittavia asioita. Olen huomannut tekeväni virheitä juuri mainituissa aisioissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Itsekin helposti turvaudun liikaa numerotietoon epävarmuuden vallitessa. Tämä on helppoa, sillä netistä on saatavilla kaikki tunnusluvut jokaisesta yrityksestä todella helposti. Paljon enemmän työtä vaatii perusteellisempi liiketoimintamallin tutkiminen, mikä onkin se vaikein asia.

      Poista
  2. Oikein hyviä pointteja tosiaan. Oikeastaan nuo esiin tuomasi asiat ovat usein niitä ainoita, joilla voinee jonkinlaista etua saavuttaa. Kovasti työtä se vaatii, mutta eipä taida oikotietä onneen tässäkään asiassa olla. Se näissä sijoitusblogeissä sentään on mielestäni hyvää, että niistä voi saada vinkkejä tutustumisen arvioisista yrityksistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, kun tätä nykyä kaikki tunnusluvut on nykyään niin helposti saatavilla. Itse uskon, että juuri pienempien yhtiöiden kohdalla pienempi joukko ammattilaisia on perehtynyt varsinaisesti yrityksen liiketoimintaan ja tämä tuo kilpailuetua niille sijoittajille jotka jaksavat tonkia tietoa ja siten löytää suurelle yleisölle tuntemattomia helmiä. Sijoitusblogit on kyllä tässä erinomainen apu, kun muuta kuin numerotiedon ulkopuolista tietoa on niin vähän saatavilla pienistä yrityksistä.

      Poista